Rondje Nepal
Na de voettocht naar de Mount Everest is het tijd voor de bezienswaardigheden van Kathmandu; zoals de tempels en het paleis op Durbar Square, Boudha de grootste Stupa van Nepal, Swayambhunath de apentempel te bereiken via een lange trap naar boven en het indrukwekkende Pashupatinath , de meest belangrijke hindoetempel van Nepal aan de oever van de heilige rivier Bagmati. In deze rivier worden de doden verbrand vergelijkbaar met de rituelen in de Ganges (India).We worden na de rust van de bergen'gek'van het verkeer en gedrang in de straatjes. Iedereen die een voertuig heeft (van bus tot riksja) toetert of belt om te laten weten dat hij er aankomt, met de bedoeling dat jij opzij gaat. Het merk Suzuki Alto van 25 jaar geleden, is oververtegenwoordigd en wordt ook gebruikt als taxi. Wij weten inmiddels uit eigen ervaring , dat je met zijn vijven, met eenzelfde aantal rugzakken in zo'n autootje past. Ook weer eens een bezoek gebracht aan een postkantoor in den vreemde. We hebben al wat ervaring opgedaan in Bulgarije (lang wachten en weinig klantvriendelijkheid) en Turkije (geweldige service). Maar de werkwijze van de posterijen in Nepal slaat werkelijk alles, niet te begrijpen voor een westerling die een keurig postkantoor gewend is (zoals ze waren in Nederland). Het door Rika opgestuurde pakket met boeken en verrassingsdrop (gelukkig met barcode) is aangekomen in Kathmandu, maar waar is het gebleven?? We hebben 2 dagen een paar uur op het postkantoor doorgebracht om het pakket in handen te kunnen krijgen. We zien hoe de postverwerking gaat, overal in het gebouw (we kunnen het hele postkantoor/'distributiecentrum' doorstruinen) zakken met post en pakketten. Hoe dat ooit op de plaats van bestemming moet komen? Met de code is gelukkig te achterhalen dat het pakket gearriveerd is en na het aflopen van vele loketten, het halen van tig handtekeningen van diverse beambten en het betalen van 100 roepies komen we eindelijk in het bezit van de felbegeerde boeken. We hebben de winterkleding en wat souvenirs naar huis opgestuurd (met barcode=bewijsstuk). We hopen dat het aankomt, maar vrezen met grote vreze.
De fietsen zijn natuurlijk niet voor niets meegenomen naar Nepal dus een rondje door het land hoort erbij. Er wordt aangeraden niet te fietsen op de weg naar Pokhara (de 2e grote stad) vanwege het drukke verkeer, de breedte en kwaliteit van het wegdek en het rijgedrag van de (bus)chauffeurs (je hebt hier in 1 dag je rijbewijs en dat merk je!). Vandaar dat we dan toch maar de bus pakken, de fietsen gaan mee op het dak. Op elke bus gaat er naast de chauffeur ook een bijrijder mee. Deze hangt over het algemeen uit de deur, pikt de mensen op en heeft als belangrijke taak via klopgeluiden op de zijkant van de bus, de chauffeur aanwijzingen te geven hoe in te voegen, zonder ongelukken weg te rijden en andere voertuigen te passeren op smalle stukken weg. Het werkt wel zo'n menselijk achteruit alarmsysteem. En als je met de openbare bus gaat ben je voor een paar dubbeltjes p.p. klaar, je bent dan echter niet verzekerd van een zitplaats in de bus (soms kan je nog mee op de bus), er wordt voor dat geld wel een vrolijk muziekje gedraaid en je moet niet raar opkijken van een geit als mede passagier.
Pokhara is een vriendelijk stad aan het meer Fewa Ttal, de stad is schoner, minder luidruchtig en gemoedelijker/relaxte dan Kathmandu . Helaas kunnen we het Annapurna gebergte niet zien vanwege het heiige weer. Ook al heb jein de toeristische plaatsen bijna overal wifi en flappentappers (ATM), met een creditkaart betalen gaat nog via een medewerker van de bank die met een afdruk apparaat voor de kaart naar het hotel komt en daarna belt of de betaling correct is.
Van Pokhara fietsen we naar het Chitwan Park met zijn olifanten, tijgers , krokodillen en vele vogels. Het is leuk om weer te fietsen en dat door de vele kleine plaatsjes en door het naar tropisch veranderde landschap. De eerste dagen af en toe best pittig vanwege de bergen. We beginnen hoog en dalen af naar 60m boven de zeespiegel. Onderweg eten we in kleine eettentjes, worden we begroet door de vele kinderen, hebben vooral de lamp en kilometerteller op de fiets de interesse van de Nepalezen, verbazen ons over de vele Hindoetempeltjes, delen we de relatief rustige weg met de andere weggebruikers zoals buffels, koeien, geiten, honden (die niet agressief zijn), apen en hoeven we maar een paar keer de berm in te duiken voor inhalende bussen.
We strijken na een paar dagen neer in Sauraha aan de rand van het nationale Chitwan park en aan de Rapti rivier. We lopen met 2 gidsen door de jungle (1 voor en 1 achter ons) en gaan mee met een jeepsafari, helaas spotten we geen tijger of eenhoornige neushoorn, alleen wat krokodillen, zwijnen, herten, pauwen en wat wilde kippen. Het dorp staat bekend om zijn vele olifanten die gebruikt worden voor het toerisme - de olifantenritten -, je kan op de rug van een olifant de jungle in. We kijken vanaf onze lodge tegen de konten van 2 olifanten aan en zien hoe ze worden behandeld, reden voor ons om af te zien van zo'n ritje.
Na het Chitwan park gaan we via de Tribhuva highway en het dorpje Damen terug naar Kathmandu. Daman ligt op 2322 m hoogte (we bussen de 60 km omhoog) en vanaf dat punt heb je een geweldig uitzicht op de Himalaya, van Dhaulagiri tot de Mount Everest. Als je de pas hebt gehad wordt het mistige weer vervangen door helder weer met blauwe luchten . We keren daarnaterug in de hectiek van Kathmandu en fietsen de laatste kilometers in Nepal door de stad, met de gedachte dat we graag terugkomen om de Annapurna trekking te lopen en te fietsen over de hoogste weg ter wereld van Kathmandu naar Lhasa in Tibet.
Wat blijft ons bij aan Nepal:
Het schitterende (berg)landschap en de mooie vergezichten, de trekking naar de Mount Everest basiskamp, het vrolijk en optimistische volkje ondanks hun- in onze ogen- soms belabberde omstandigheden
, de werkloosheid in de niet toeristische gebieden, het dagelijks een paar uur uitvallen van de elektriciteit, de herrie, drukte en beestenboel op de weg, de vuilnishopen, de beheersing van de
Engelse taal door best veel mensen , de vele kleine winkeltjes en eettentjes met weinig variatie in het assortiment (ieder gelijksoortige winkel heeft hetzelfde aanbod ), de Dahl Bat die je na een
paar weken echt niet meer door je keel krijgt, de kleurige tika's ( stip op het voorhoofd) van de Hindoestanen en de fleurige kleding van de vrouwen.
Kortom een land om terug te komen!
PS. Sinterklaas hebben we niet gesignaleerd, we denken dat Nepal net te ver weg is voor de goedheiligman. Misschien zien we hem nog in Dubai, vooral omdat het een paradijs schijnt te zijn voor kooplustige Zwarte Pieten. Mogen we hem echter niet tegenkomen dan hebben we nog kans op de Kerstman in Nieuw Zeeland, onze laatste bestemming van deze reis.
Reacties
Reacties
Zo wat een avonturen weer! Geweldig om weer een heel klein beetje mee te mogen reizen!Hier nu echt winters dus ik hoop dat mijn dagje Europees Parlement in Brussel morgen doorgaat. Sneeuw wordt weer verwacht.... Brrr. Wat een heerlijk gevoel moet dat zijn om je winterkleding weg te sturen! Kijk nu al uit naar het voorjaar waarin wij het weer naar 'achter in de kast' kunnen sturen! Goede reis nog en veel plezier!
Fijn om weer wat van jullie te lezen. Zo krijg ik op grote afstand toch een goed beeld. Mooi dat je je vakbondshart nog stevig op de juiste plaats hebt. Ook de foto's zijn ondersteunend aan jullie verhaal, Misschien kunnen jullie wat meer portretten schieten. Dan komt het leven nog iets meer binnen. Goede reis! X
Wat een mooie, indrukwekkende verhalen lees ik steeds weer in de map van je moeder(schone). Heerlijk om zo een beetje mee te mogen reizen.
Wens jullie nog meer mooie, bijzondere momenten en ervaringen. Veel liefdevolle groeten Marjorie en haar moeder (de buurvrouw van ....)
Sinterklaas,stoomboot,fietsen,Nepal,Iran,basiskamp,Himalaya,zwarte piet,Garderen,Dubai,klimmen,warm,wind en Donau,
alle woorden van jullie gedicht staan daar
zet hem zelf maar lekker in mekaar.
Gisteren is de Piet bij ons geweest
en het was weer een groot pakjesfeest
Het was een bijna een witte Sint
weet niet of die heiligman dat nu leuk vind
maar de Pieten hadden goed gestrooit
en nu heeft het weer gedooit
de gedichten weer hard en raak
gelukkig gebeurt dit niet al te vaak.
Ook in Ermelo is de Sint geweest
en gaan ze op weg naar het Kerstfeest
voor jullie dit jaar geen Sint en Piet
Kerst in Nieuw Zeeland hebben wij weer niet.
nu wachten op een prachtig kerstverhaal of zoiets
van Jozef en Maria cq Dik en Marjan op de fiets
Geniet van NZ ende nieuwe wereldwijnen
voor je het weet zit je weer in Garderen te sjagerijnen
groetjes Sint en Piet
Hallo Marjan en Dick,
Ik heb me zelf nu pas de tijd gegungd ( heb er wel regelmatig aan gedacht) om alle reisverslagen te lezen,
erg indrukwekkend zo ook de foto's.
Dick je verlangt vast niet naar het koude kikkerlandje en w.s. ook niet om weer aan de slag te gaan,
gelukkig duurt dat nog even en heb je nog heel wat avonturen te gaan .
We zien met belangstelling uit naar het volgende reisverslag.
Ik wens jullie heel veel reisplezier, goede gezondheid en Godszegen toe
groetjes Betsy
Beste Marjan en Dick,
Wat een prachtige verslagen om te lezen. En de wereld ziet er kennelijk heel anders uit dan wij van de media mogen geloven. Behalve groot respect voor jullie fiets prestatie ook groot respect voor degenen die jullie fietsen hebben gebouwd. De leverancier zal wel blij zijn met zo'n test. Ik hoor steeds meer reacties om mij heen over de bewondering voor jullie reis.
Veel plezier nog in Nepal
Groeten,
Henk
Als jullie al aan Nieuw Zeeland toe zijn heb ik nog wel veel tips om te bekijken. Ik ben er 10 jaar geleden 4 weken geweest en het is een prachtig land met heel vriendelijke mensen. Overal vindt je wel motels en dus ook wel slaapplaatsen als je je tentje wil opslaan. Als je een berichtje stuurt waar jullie gaan starten kan ik wel wat bezienswaardigheden opgeven. Goede reis verder en maak weer mooie fotos zodat ik ook wat te genieten heb.
Groeten,
Henk
Reageer
Laat een reactie achter!
- {{ error }}